A la fundació Contorno Urbano fa molts anys que desenvolupem projectes socioculturals centrats en l’art Urbà i l’arquitectura sostenible. Creiem que podem continuar ajudant de moltes formes i una d’elles és explicant el nostre mètode de treball, com congestionem els projectes i posant en valor la nostra experiència.


Deu anys creant i duent a terme projectes de creativitat urbana

Desenvolupament

Desenvolupem projectes de manera conjunta amb l’administració pública amb alta capacitat d’impacte en els territoris d’actuació. Treball amb entitats locals, nacionals i internacionals amb projectes arrelats a la comunitat veïnal.

Confiança

Treball continuat en territoris d’alta complexitat amb desenes d’agents locals, ajuntaments i institucions ens avalen. Prioritzant la participació del veïnat, amb processos de selecció transparents, i resultats amb millores concretes i palpables per la ciutadania.

Reconeixement

Guanyadors dels premis Josep Ma Rueda i Palenzuela d’acció social i comunitaria de la Diputació de Barcelona (2020), Guanyadors dels premis estatals d’innovació social de la Fundació La Caixa (2021) i guardonats com a millor projecte cultural Transformador pels Premis Lluis Carulla (2022).



MÈTODE DE TREBALL


Creiem en el valor de la cultura com un motor essencial en el desenvolupament sostenible de les properes dècades i reivindiquem el seu paper com un dret universal, no mercantilitzat ni únicament a les mans de les institucions o elits culturals. Generar cultura amb la persona al centre i no com a públic o client, sinó com a part integral del procés integrador, mediador i generador de coneixement que és la pràctica artística. Actuacions que advoquen, en conjunt,per altres maneres de convivència a favor d’una nova cultura ciutadana.

Aquestes iniciatives i projectes se solen impulsar des d’una mena de perifèries no només geogràfiques, sinó culturals i socials. En aquest context es mira la ciutat com el lloc de treball d’un gran nombre de pràctiques que aporten mirades rellevants, actuals, posen l’accent a les necessitats del territori i conviuen amb limitacions econòmiques per executar-les. 

S’esvaeix completament la línia que separa la cultura i l’urbanisme i es posicionen com a espais relacionals capaços de generar noves centralitats en aquests territoris. Finalment, el paper fonamental de la cultura en el benestar econòmic, mental i social sembla clau en un moment en què les crisis (econòmiques, socials, sanitàries…) s’encadenen i la co-responsabilitat, la democràcia i la participació activa han de ser la via que ens permeti superar aquests reptes i sortir-ne reforçats com a societat.


COGESTIO DE PROJECTES


La participació és abans que res un mitjà, no un fi. Una manera de construir en comú des de les nostres singularitats, que s’ha d’adaptar i reconfigurar atesos als ritmes i necessitats de la comunitat.

D’aquesta manera, podem entendre la participació com una acció col·lectiva d’una comunitat per millorar-ne l’ecosistema, entès aquest com el dispositiu que aglutina tant el territori (la suma del medi i els seus habitants humans i no-humans) com les relacions que es produeixen així (socials, polítiques, ambientals, econòmiques, etc.) Així, s’ha de dirigir a generar espais que permetin la configuració del procomú des de la multitud per garantir la participació del màxim nombre de persones de diverses característiques, interessos i afiliacions.

Apostem per situar les persones al centre de la innovació com a principals agents de canvi i generadors de propostes. La innovació aplicada a revalorar els processos i les metodologies, compartir el coneixement i enfortir les intel·ligències col·lectives.

És per això que incidim molt en construir noves cadenes de valor de producte basades en la filosofia “Do it with others” o DIWO on es valora la co-creació i l’apoderament de la comunitat com a nucli de tots els projectes. En aquesta línia, creiem que la innovació rau precisament a compartir la informació i els resultats, ser transparents en els processos i generar espais que ens facin créixer com a persones i com a societat. Un altre principi recurrent del projecte es basa en la idea que el grup és més intel·ligent que els membres més intel·ligents del grup. La cultura contemporània veu aquesta premissa en molts dels seus processos de relació amb la comunitat. Adquirir coneixements de l’entorn digital com ara la col·laboració o la co-creació i traslladar-los al món físic sense que perdin significat o utilitat. En aquest sentit, aquestes mecàniques ens permeten innovar en la democratització de la cultura no només com a eina d’accés, sinó per crear capacitats i facultats per a la seva producció. La possibilitat col·lectiva de generar propostes que transformin la societat des de la cultura i l’art.



EXEMPLE DEL TREBALL DE LA FUNDACIÓ

Al següent enllaç pots trobar l’Estudi amb perspectiva de gènere d’espais públics sense resoldre. Com a exemple del treball de la Fundació contorno Urbano, el seu mètode de treball i la cogestió tan veïnal com altres entitats.




POSA’T EN CONTACTE AMB NOSALTRES

Posa’t en contacte amb nosaltres, si tens al cap un projecte sociocultural que t’apassiona, però no estàs segur de por on començar o quins passos seguir, som aquí per a ajudar-te. El nostre objectiu és fer costat a persones com tu a fer realitat les seves idees i contribuir positivament a la comunitat.

Ja sigui que tinguis dubtes sobre la planificació, el finançament, la logística o qualsevol altre aspecte relacionat con tu projecte, estic disposat a oferir-te la nostra experiència i coneixements perquè puguis dur-ho a terme de la millor manera possible.






Formulari per l’assessorament i els estudis

Si tens un projecte sociocultural i necessites ajuda per desenvolupar un pla integral de posta en marxa o necessites dur al següent nivell el teu projecte pots posar-te en contacte amb nosaltres amb el següent formulari.