Articula’t 2018

Articula’t és un projecte D’ART, EDUCACIÓ i INTERVENCIÓ SOCIAL, que ens permet articular processos d’aprenentatge artístic i la realització d’un mural participatiu en la comunitat. També s’incorporen processos de reflexió i diàleg, d’avaluació continua del procés d’aprenentatge i de l’impacte del mural en la comunitat.

Aquest 2018 hem col·laborat amb: escola Nadal, l’AAVV Can Serra, Escola La Carpa, IES Torras i Bages, INS Rubió i Ors, Escola Lola Anglada, Esplai Can Serra i comissió de festes Can Serra, l’Institut Esteve Terrades, l’escola Pau Casals, el Casal Sagnier, l’Institut Montserrat, INS Fontserè, l’escola Serra i Abella, veïns i veïnes de Sant Josep i Sant Eulàlia, IES Provençana, l’Institut Gabriela Mistral, el casal de joves la Capella, el Grup CHM i la Fundació contorno Urbano entre d’altres.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és crear un grup motor en col·laboració amb cada entitat participant, que s’encarregui de pintar el mural participatiu acompanyat per un artista. Un grup conformat per joves que puguin reflexionar sobre el contingut del mural, aprendre tècniques de graffiti i pintura, i pintar un mural en una jornada oberta a la participació de tota la comunitat.

La reflexió es fa entorn dels actors socials i la convivència d’aquests en l’espai públic, sobre les problemàtiques detectades i les oportunitats de canvi i transformació del barri, i/o sobre les necessitats d’expressar, comunicar i compartir amb la resta d’usuaris/es de l’espai les reivindicacions i reflexions que sorgeixin d’aquest procés.

Accions destacades

MURAL PLAÇA LA CARPA PEL 50 ANIVERSARI DEL BARRI DE CAN SERRA

Descripció: L’Esplai de Can Serra es va dedicar a fer un estudi d’espais que es podien millorar del barri i l’any 2017 van presentar a l’ajuntament la proposta de donar color al mur de la plaça la Carpa, la plaça que és el cor del barri. Gràcies a la seva petició i coincidint amb l’aniversari del barri, l’administració va decidir impulsar aquesta iniciativa per tal que es fes un mural comunitari a la paret de la plaça, ja que actualment era un mur gris i una mica deteriorat.

Metodologia: Procés participatiu amb sessions de reflexió per determinar que es volia transmetre al mural, sessions d’aprenentatge de la tècnica a aplicar i finalment les sessions d’execució del mural col·lectiu. Totes les entitats han participat en totes les fases.

Artistes: Once i Elisa Capdevila

Finançament: Districte Can Serra, Departament d’urbanisme i espai públic de l’Hospitalet i Grupo Memora.

MURAL INSTITUT FONTSERÈ

Descripció: Des del 2017 l’Ajuntament va posar en marxa el Pla Integral de les Planes i els blocs de la Florida i dintre de totes les accions de millora del barri, una és la participació i transformació de l’espai públic que pot aportar la comunitat educativa. És per aquest motiu, que l’institut Fontserè va decidir pintar un mur exterior del centre i així millorar el paisatge urbà del barri i els encarregats de desenvolupar la proposta van ser els alumnes de l’optativa de plàstica de 4t de l’ESO.

Metodologia: Procés participatiu amb sessions de reflexió per determinar la temàtica que es volia transmetre al mural, sessions d’aprenentatge de la tècnica a aplicar i finalment les sessions d’execució del mural col·lectiu.

Artista: Maga

Finançament: Pla Integral Les Planes i Blocs la Florida