MÒDUL: SANT COSME


Mitjançant la cooperació amb l’Ajuntament del Prat de Llobregat, i a través de la Secció d’Actuació Integral de Sant Cosme, hem pogut iniciar un projecte al barri de Sant Cosme. Aquesta iniciativa sorgeix de la necessitat del barri de crear espais de trobada i de convivència dins la comunitat veïnal per tal de poder dinamitzar el barri. Aquest procés és possible gràcies a cooperar amb entitats residents al barri amb un gran coneixement del veïnat, dels seus interessos i les seves necessitats.

En la primera fase d’aquest projecte participen més de 10 agents locals com l’Institut Escola El prat o Dones Sabies Sant Cosme, entre d’altres.
El projecte és finançat per l’Ajuntament del Prat a través de la Secció d’Actuació Integral de Sant Cosme, Generalitat de Catalunya i Àrea Metropolitana de Barcelona.


A Sant Cosme, al Prat de Llobregat, estem fomentant la participación ciutadana i la creació de xarxa dins la comunitat a través del co-disseny d’activitats i l’art!


PARTICIPACIÓ


Al llarg de l’any 2023 hem engegat un nou projecte al Prat de Llobregat, concretament al barri de Sant Cosme. L’objectiu principal de la iniciativa és establir una xarxa consolidada i fomentar la comunitat local a través de la participació ciutadana, amb la intenció de comprendre i abordar les necessitats i interessos particulars del barri. Durant el desenvolupament del projecte a Sant Cosme, hem iniciatr un ampli procés participatiu que va començar amb una anàlisi minuciós de la comunitat mitjançant entrevistes, dinàmiques al carrer, votacions, etc. A través d’aquest procés, vam co-dissenyar diferents activitats i residències amb la comunitat, identificant preferències com la participació activa de la gent gran en espais històrics i la preferència dels joves pels carrers i les places.

El projecte es situa actualment en el Centre Cívic Delta, al barri de Sant Cosme i la Fundació s’integra com una entitat més del territori. L’any 2023 s’ha realitzat la primera prova pilot entre els mesos de juny i desembre. En aquesta primera fase han participat més de 10 entitats o agents locals del territori i centres educatius com l’Institut Escola El Prat, Dones Sabies Sant Cosme, entre d’altres.

ACCIONS 2023

El projecte efectua dues residències artístiques, dues activacions a l’espai públic i participa en diferents festes i activitats comunitàries. El programa de Residències s’ha desenvolupat amb dues intervencions artístiques que van culminar amb la creació de dos murals, a més d’un Taller Intergeneracional. Les activitats del Programa d’Activacions, com “Città Infinita” i el taller de “Cajón”, van implicar 70 i 30 participants, respectivament. Les Jornades Comunitàries van abraçar festivitats amb 50 persones al Festival de la Diversió i 157 a la festa de Nadal. A través d’aquestes iniciatives, estem treballant per traçar una línia participativa i comunitària al barri de Sant Cosme, que es desenvoluparà i consolidarà a mesura que avanci el projecte.