FLORIDA LAB


Iniciat l’any 2021, el laboratori ciutadà Floridalab és un espai de co-creació d’impuls de projectes de ciència ciutadana a través de la fabricació digital i noves tecnologies aplicades al medi ambient.

Durant els dos primers anys de funcionament aquest espai ha format i s’ha nodrit de persones voluntàries de la ciutat a les quals hem format i connectat amb creadors i professionals del sector art / noves tecnologies / medi ambient..


 El Floridalab és un laboratori ciutadà i espai de co-creació, que funciona a través de la fabricació digital i l’ús de noves tecnologies aplicades al medi ambient.


Formació professorat i tècnics: el 2022 dos cicles de 12 sessions, totalment gratuït, de 17 a 19h cada dimarts al Centre Ecològic Cultural. El primer cicle finalitzà el 11 d’abril de 2022. El 2023; Febrer – Abril, Setembre – Desembre. 12 sessions de 2h, 1 dia a la setmana.

Projectes APS: els projectes realitzats el 2022 inclouen mediador de qualitat d’aire, un sistema per millorar la biodiversitat local (aus) amb impressió 3D, entre d’altres. De cara al 2023-2023; Maig – Juny, Setembre – juny 2024 Realitzats amb 6 agents locals totals un mínim de 6 sessions de 2h de disseny i implementació del prototip amb cadascun d’ells. 36 sessions totals com a mínim.


METODOLOGIA


Els espais ciutadans de co-creació i experimentació som comunitats de pràctica que estem desenvolupant projectes reals en espais reals. Aquestes iniciatives treballem per l’apoderament urbà i desenvolupem processos crítics sobre l’entorn on ens proposen intervenir. Les noves formes d’autogestió i la corresponsabilitat possibiliten generar noves oportunitats, governances i nous models econòmics. Per això entenem la innovació en termes de ciutadania, per la gran capacitat que tenen per penetrar a la societat, propiciant la recursivitat i el pensament en xarxa. És important també entendre a què ens referim amb innovació ciutadana: 

És el dret a canviar les coses que no funcionen, però fent-ho nosaltres mateixes. Així, parlem d’innovació no com a procés exclusiu dels grans centres tecnològics, sinó com a recurs que també es troba a les nostres ciutats i entorns socials. Innovació ciutadana com la capacitat de canviar allò que no funciona des del quotidià, des del nostre entorn i sense recórrer a estructures massa complexes ni jeràrquiques. 

Realitzem dues línies de projecte:

  • Formació a professorat i tècnics en projectes de fabricació digital, Arduino i ciència ciutadana.
  • Projectes d’aprenentatge i servei ambiental: Amb els coneixements adquirits, co-liderem amb els professionals formats projectes d’APS ambiental per generar impacte al barri.