CAN SERRA REIVINDICATIU I PLURAL

El projecte per realitzar un mural comunitari a la Plaça de la Carpa sorgeix al 2017 d’una iniciativa del Esplai Can Serra, una de les entitats motors del barri. Aquest procés es assumit per l’ajuntament com una intervenció prioritària i estableix quins agents participaran en el procés de disseny i execució del mural.

La plaça de la carpa a L’Hospitalet de Llobregat es situa al barri de Can Serra. Aquest espai va ser construït com tants altres barris de la perifèria de Barcelona entre els anys 70 i 80 i sota unes condicions de precarietat molt elevades pels nous arribats a aquest barri. Va ser la gent que de manera coorganitzada va lluitar per millorar la seva qualitat de vida i la de les generacions futures. Són aquestes persones les que es van organitzar per donar forma al barri que avui coneixem i qui van realitzar esforços i sacrificis per al present del qual avui gaudim tots. Durant les lluites veïnals es van derribar els murs que la constructora aixecava per tal que no es pogués utilitzar el solar com a plaça i no poguessin paralitzar les obres.

Una d’aquestes lluites veïnals es va dur a terme al que avui coneixem com a plaça de La Carpa. Aquest espai situat al cor del barri Can Serra estava inicialment destinat a ser blocs de pisos. Una lluita prolongada i organitzada per part dels veïns i veïnes va aturar la construcció. Actualment en aquest espai es situa la plaça, una escola i el mercat municipal.

Es important recordar aquestes lluites veïnals organitzades pel bé comú i no oblidar-nos de com una societat unida pot contribuir en formar un millor present i sobretot un millor futur.

En les imatges podem veure les carpes que es van instal·lar entre l’aturada de les obres i la construcció de la plaça actual. Aquestes carpes donen nom a la plaça i s’utilitzaven per fer actuacions musicals i teatrals, reunions de veïns, etc.

El procés de disseny es va dur a terme durant mesos amb els agents principals: Esplai Can Serra i Associació de veïns. A aquest procés es van sumar les escoles i instituts del barri així com qualsevol veí o entitat que volgués participar en jornades obertes.

Un cop dissenyat el mural es va realitzar una jornada oberta al barri per la seva execució sota la supervisió dels artistes ONCE i Elisa Capdevila, encarregats del disseny final que representava tots els conceptes treballats durant les sessions de treball prèvies.

Al mural es va representar una frase escollida durant el procés: Can serra reivindicatiu i plural.

Aquesta frase dona sentit a l’identitat del barri i recorda el passat evocant un futur en el que no deixi mai de ser-ho. Per un altra banda es van representar algunes escenes sortides del procés com poden ser les carpes, Paco el Tabaler (Personatge històric important del barri) o els veïns tirant a terra els murs.
Els agents participants van ser: Esplai Can Serra, AVV Can Serra, Comissió de Festes Can Serra, Escola La Carpa, IES Torras i Bages, IES Rubió i Ors i l’ajuntament de L’Hospitalet.