Youth Power Europe

Youthpower és un projecte finançat pel programa Erasmus de la Unió Europea i el govern de Suècia. En aquest projecte una xarxa d’entitats vinculades a la inserció laboral i a capacitar i empoderar als joves s’uneix per realitzar intercanvis entre joves en risc d’exclusió social per capacitar-los en l’aprenentatge de la pintura i el muralisme.

L’entitat líder del projecte es sätt färg  de Göteborg, una entitat amb una trajectòria de més de 10 anys d’experiència en el sector.

Tanmateix ens unim a centres d’educació superior i universitats, entitats juvenils, etc. En aquesta primera edició 6 joves de Göteborg van viatjar a Barcelona i 20 joves d’aquí van marxar a Suècia. El projecte es va desenvolupar principalment de Maig a Setembre de 2019.

Objectius i consideracions

– Establir almenys dos grups de joves interessats en l’art mural i que vulguin participar de manera voluntària al projecte a Barcelona i a Göteborg.

– Dotar als participants de la formació i l’acompanyament necessaris per realitzar les propostes i empoderar-los per millorar les seves capacitats.

– L’activitat ha de ser gratuïta pels participants així com el viatge i l’estança a Suècia.

– Complementarem els coneixements impartits pels educadors amb murals comunitaris liderats per artistes professionals d’Espanya que també viatjaran a Göteborg amb els participants.

Barcelona

Al maig de 2019 va arribar l’equip de sätt färg  de Göteborg i els joves suecs participants del projecte. Aquests joves coneixeran i treballaran plegats amb els grups de joves conformats aquí. L’intercanvi preveu la realització d’un mural conjunt en els dos centres col·laboradors: La universitat de Belles arts de Barcelona i l’Escola Superior d’art i disseny Serra i Abella de L’Hospitalet de Llobregat.

Les artistes escollides per realitzar l’acompanyament a Barcelona van ser Núria Toll i Perriné Honoré. En els dos casos la metodologia que es va emprar va ser: reflexió, disseny i pintat del mural amb tots els participants.

Durant les dues setmanes que els participants de Göteborg van estar a Barcelona es van realitzar les dues intervencions de manera participativa amb un equip d’estudiants de cada centre. Aquests estudiants són els mateixos que posteriorment viatjarien a Göteborg juntament amb artistes murals professionals per realitzar les intervencions. D’aquesta manera el vincle entre els participants de les dues ciutats es fort i es dota de continuïtat.
Les dues propostes es van dissenyar utilitzant símbols de Barcelona i Göteborg i el mural realitzat sota el lideratge de Núria Toll ens deixava un missatge pels estudiants d’art del centre en clau d’humor.: Follow your f*cking dreams.

Barcelona

Barcelona

En tots els projectes de la fundació contorno urbano prima la capacitació i acompanyament dels col·lectius destinataris per tal d’enfortir els seus coneixements i confiança. En projectes com Youthpower podem a més establir aliances i llaços amb altres països i maneres de pensar i treballar. Poder trencar aquestes barreres i compartir coneixements i experiències va fer del projecte tot un èxit.

La segona part del projecte va tindre lloc a Göteborg on els joves participants que ja havien treballat plegats a Barcelona es van tornar a trobar. Degut al alt nombre de participants de Barcelona es van realitzar dos grups, el primer al Juliol i el segon al Setembre. Al primer intercanvi va anar un grup reduït de 6 participants i al segon van ser 14 en total.

Les estades van ser de dues setmanes i vam realitzar un total de 5 intervencions murals acompanyats dels artistes urbans: Edjinn, Elara Elvira, Sandra Betancourt i Sabotaje al Montaje. L’artista Sandra Betancourt va participar en els dos viatges, realitzant dues intervencions.

Göteborg

Göteborg

Per molts dels participants va ser la primera vegada que viatjaven a l’estranger i realitzaven formació i voluntariat. El fet de que poguessin coneixer durant dues setmanes un altre ciutat i establir vincles amb joves en una situació similar a la seva va establir uns vincles forts entre ells que encara es mantenen. L’acompanyament i tutelatge en tot moment pels equips de la fundació i sätt färg på göteborg va fer del projecte un éxit amb els joves desitjant repetir l’experiència al 2020.